mandag 6. juni 2011

wining and dining - Part 2

I skrivende stund ruller vi nordover i Argentina i buss, med destinasjon for Tucuman. Her har vi leid oss bil og legger ut på en syv dagers rundtur i Nord/Øst Argentina i morgen. Det kommer nok en fyldig rapport om det etterhvert, men nå skal det handle om Mendoza og vinsmaking.
Uco Valley, Mendoza
Etter en uke med storyferie i Buenos Aires var vi klare for småbyliv, frisk fjellluft, vin og Andesfjellene. Mendoza er først og fremst kjent for vin, nærmere bestemt kraftige Malbec viner. Byen ligger med sine ca tusen meter over havet perfekt til for dyrking av gode Malbec druer. Mendoza er også et supert utgangspunkt dersom man ønsker å utforske Andesfjellene, mer om det i neste blogginnlegg.
Mendoza
Vi ankom Mendoza tirsdag morgen, etter nærmere 13 timer og mer enn tusen kilometer i buss fra Buenos Aires. Luften var frisk og deilig og gradestokken var faretruende nær null. En kort taxitur unna stod vi utenfor Petit Hotel som skulle være vårt hjem den neste uken. Og ja, for de som måtte lure, hotellet lever virkelig opp til sitt navn. Alt er smått og trangt på Petit Hotel noe som medfører at enhver bevegelse må samkjøres og koordineres. Heldigvis glemmer man det raskt. Hotellet har fantastisk service og hjelper mer enn gjerne med hva det måtte være. En pris på 150 pesos natten (170-180 kroner) for en ren seng, varm dusj og sentral beliggenhet er ikke avskrekkende.
Petit Hotel, Mendoza
Mendoza er en middels stor by som det er enkel å orientere seg rundt i. Byen byr ikke på noe veldig av severdigheter, men den er full av små parker, bra med shopping muligheter og masse hyggelige cafeer og resturanter. En koselig by å tusle rundt i. I utkanten av byen ligger parken, General San Martin, en stor og flott park som er verdt et besøk.
Park, General San Martin
I motsetning til Sør-Afrika hvor man bare kan møte opp på vingårdene og få smake på vin, kreves det litt mer organisering i Mendoza. Vi vurderte flere alternativer inkludert ferdig turer og å leie egen sjåfør og bil, men valget falt til slutt på egen leiebil og Jarle bak rattet.
Cheverolet Corsa
Etter litt arbeid med å få reservasjonene til å gå opp satt vi med en liste på fem vingårder. Med deilige dager i Stellenboch og Franshoek godt i minne var vi mer en klare for to dager med vinsmaking. Mendoza distriktet er delt opp i tre primære vindistrikter. Uco Valley, Maipù og Lujàn de Cuyo.


Uco Valley:
Med sin beliggenhet ved foten av Andesfjellene er Uco Valley en fryd for øye. Vinrankene står på rekke og rad mens Andesfjellene vokser mektig opp mot himmelen i bakgrunnen. Distriktet kjennetegnes ved at det er det høyest belligende i Mendoza regionen med en høyde på opptil 1200 m.o.h. I Uco Valley finner man flere store kjente vingårder. Vi hadde blitt tipset spesielt om to av disse, Andeluna og Bodega Salentein.
Bodega Salentein
Vi likte spesielt godt Bodega Salentein som er en forholdsvis ny og stor vingård. I tillegg til gode kvalitetsviner byr stedet på fantastisk arkitektur. Vinkjelleren er åpnet opp og i det man tar trappene ned og står blandt vintønnene får man følelsen av å være i en kirke. Selve vinsmakingen foregår på et steinalter i egne små "sakrestier" bygget rundt vinkjelleren.


Luján de Cuyo og Maipú
Begge disse distriktene ligger nærmere Mendoza by og deles av R40 (hovedveien fra sør). I Buenos Aires hadde vi allerede fått smake på Achaval Ferrer sine fantastiske viner, så et besøk hit var et must. I tillegg hadde vi blitt tipset om Mendel og CarinaE som begge er forholdsvis små vingårder.
Bodega Achawal Ferrer
Vi angret ikke på besøket til Achaval Ferrer. Vingården er kjent for sin utradisjonelle fremstilling av vin, og liker å eksprimentere og ta litt sjanser for å få frem de beste vinene. Dette har tydeligvis bært frukter da flere av vinen fra vingården er blandt de høyest rangerte vinene fra området. Synd de ikke eksporterer til Norge.
Oak Barrels at Achawal Ferrer
To dager med vinsmaking i Argentina og Mendoza området ble en veldig positiv opplevelse. Selv om det krever litt mer organisering på forhånd sammenlignet med Sør-Afrika er det enkelt og gøy å reise rundt fra gård til gård.
Lunch at Bodega Salentein
I motsetning til Sør-Afrika hvor vinsmaking er mer kommersialisert får man i Argentina mer inngående omvisninger og informasjon om hvordan vingården produserer vinen, i tillegg til at man kommer helt inn i vinkjellerne.På nettsiden til Vines of Mendoza finner du mer informasjon om vinproduksjon i Mendoza området samt beskrivelse og anbefalinger.
Winetasting
Vi hadde også flere gode matopplevelser i Mendoza. Resturanten Ocho Cepas fikk hele tre besøk av oss uken vi var der. Veldig hyggelige lokaler, supre servitører og ikke minst nydelig mat og tilhørende viner. Her fikk vi også smake den lokale retten "Locro" for føreste gang. En slags lapskaus som smakte helt fantastisk.
Ocho Cepas, Mendoza
Siste kveld traff vi også to nordmenn her. Det viste seg at de jobbet i Statoil og var på oppdrag i Mendoza av alle steder. Hyggelig for oss da de følte vi fortjente en gratis flaske Malbec. Takk Statoil :-)

2 kommentarer:

Silje sa...

Herlig å lese!!!!!!

Kjersti til hverdags sa...

Fantastisk tur og vinen fristet! Her er det lørdags morgen og jeg har drømt meg bort en stund med god kaffe og bloggen deres, den er utrolig bra!! det eneste som er trist med at dere kommer hjem er at de fantastiske reisebrevene tar slutt... Men vi får lære oss å leve med det også! Her skinner sola fra skyfrihimmel og det er supert for den som har skoleferie, ferdig med eksamen i forrige uke! Juhuu!

Related Posts with Thumbnails