Etter noen late dager som ble til uker sør i India var det på tide å oppleve og utforske India litt mer aktivt. Første stopp - Delhi. Med ca 13 millioner innbyggere (2009) og et areal på nesten 1500 kvadrat kilometer kan man trygt si at dette er en storby som yrer av liv.
Førsteinntrykket av Delhi var overraskende positivt. Allerede ved ankomst på flyplassen (nye terminal 3) møter man en betydelig mer modernerene, mindre kaotisk og renere India enn vi hadde opplevd så langt, eller kanskje det bare er øynene våre som ser litt anderledes på det etter å ha tilbragt en stund i India?
Byen bærer preg av å være det politiske sentrum i India og pengene sitter litt løsere blandt politikerne når det kommer til bla. infrastruktur. Byen kan også skilte med egen Metro og miljøbusser. Det finnes også mange store grøntområder og parker i byen.
Men Delhi er også en by med mye fattigdom. Tiggere og husløse er å se stort sett over alt. Og selv om det ikke er store slumområder på samme måte som i Mumbai er fattigdommen veldig synlig på gatene.
K11-Bed&Breakfast
Tilfeldighetene ville det til at vi skulle ende opp her. Etter å ha forsøkt å booke et annet B&B hotell litt mer sentralt i Delhi endte vi opp på K11 som var eid av kona til eieren av det andre stedet vi hadde sett for oss, men som var fullbooket. Og det angrer vi ikke på. K11 ligger syd i Delhi og ikke i gåavstand til de mest kjente severdighetene, men området og hotellet var supert og man kommer seg enkelt rundt med en rickshaw.
Til tross for steinharde senger og litt trøbbel med å få varmtvannet til å funke så ble dette et veldig hyggelig opphold. Betjeningen var imøtekommende, hjelpsomme og profesjonelle. Rommene var store, moderne og rene. Ellers har man tilgang til en felles stue og spisestue samt en super takterasse. K11 kan absolutt anbefales om man skulle planlegge en tur til Delhi.
Cocking Class
Helene lyste opp da hun skjønte at de hadde Indisk matlagingskurs på gjestehuset vårt. Jarle stilte med kamera og litt mer skeptisk til selve matlagingen. Kurset bestod i en innføring i ulike krydder og vi fikk lage ulike Indiske retter som Chicken Curry, Dal Makhani (linse curry), Paneer Pakoras (fritert ost) og stuffed Parantas (slags nan brød).
Vi koste oss masse sammen med to danske backpacker jenter på 19 år. Etter matlagingen hadde vi en hyggelig middag med hjemmelaget mat som smakte aldeles utmerket.
Blandt templer, fort og moguler
Delhi har en rekke kjente severdigheter som man bør få med seg når man besøker byen. Vi hadde to hele dager og det trenger man skal man få med seg det viktigste uten at det blir alt for mye stress og mas. Det er store avstander i byen og trafikken er uforutsigbar, så en del ventetid i kø må man beregne.
Første dagen brukte vi i Old Delhi, hvor både Red Fort og Jama Masjid, Indias størst moske, ligger. Red Fort er et massivt fort omgitt av en mur som strekker seg mer enn 2km. Fortet ble bygget av mogul Shah Jahan, som også bygget Taj Mahal, i perioden 1638-1648 og gir et fantastisk bilde av hvordan mogulene må ha levd i sin storhetstid.
En gåtur inn i gamlebyens (Chandni Chowk) trange labyrintgater kan også anbefales. Et salig bråk og kaos men eksoitisk og pulserende. Raj Ghat, Mahatma Gandhi's siste hvilested er også verdt et besøk. Flott parkområde med minnesmerke til Indias landsfader.
Etter en lunsj på Connaught Place dro vi innom India Gate og President Palasset. Helt greit men ikke så veldig mye mer enn det. Mye selgere, guider og tiggere som roper og drar i deg og severdighetene har ikke den voldsomme wow faktoren.
Dag to startet vi på Lotus tempelet (Bahai House of worship). Folk fra alle religioner kan komme hit og be eller meditere i tråd med sin religion. Tempelet minner arkitekturmessig om Operaen i Sidney og er formet som Lotus blomsten. Inne var det deilig fredfult og vi nøt noen minutter i stillhet og ettertanke.
Ferden gikk så videre til Qutumb Minar som er det høyeste minaret bygget i stenblokker. Qtub Minar er 72,5 m høy. En trapp med 399 trinn fører til toppen. Ved bakken har minareten en diameter på 14,32 m, mens ved toppen måler den 2,75 m i diameter. Konstruksjonen ble påbegynt i 1202 av Qutbu'd-Din Aibak. Hans etterfølger, Muhammad-bin-Sam, fullførte tårnet. Lynnedslag har ødelagt tårnet i 1326 og i 1368.
Siste stopp dag to var Humayun's Tomb er gravsted til en av mugalperiodens viktigste herskere Humayun. Et flott sted med mye fin arkitektur og mange flotte detaljer. Bygget på samme prinsipper som Taj Mahal men i betydelig mindre målestokk.
I Delhi har vi også blitt litt kjent med vår sjåfør, Mr. Chaman. Han skal være med oss de neste dagene gjennom Rajastan og førsteinntrykket lover veldig bra. Mer om Mr. Chaman, barter, fort og palasser i neste blogginnlegg.
Rajastan here we come!
PS! Vi er nå i Mumbai, reiser videre til Bangkok i natt.
Etiketter:
India
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar