søndag 20. mars 2011

The grand old man - Uncle Ho

Etter noen avslappende dager i Bangkok var det dags for Hanoi, hovedstaden i Vietnam. En storby med mer enn 6,5 millioner innbyggere og sikkert like mange scootere. Byen har en konstant summing som om det var vepser over alt. Virkelig fasinerende å observere hvordan trafikken flyter avgårde i gatene.
Hanoi, Vietnam
Forskjellen fra Thailand og Bangkok var merkbar på mange måter. Først av alt var det kaldt, skikkelig kaldt. Hvem hadde for 4 måneder siden trodd at 18 grader og grått vær skulle tilsi super og flisjakke, noen skikkelige pingler er vi blitt etter alt for mange måneder med tropisk klima. En annen ting man merker seg er at alt virket mye strengere, smilene sitter ikke like løst og åpenheten og vennligheten vi opplevde i Bangkok var i stor grad fraværende.
This is propaganda....
Til tross for kulden, grått vær og strammere ansiktsuttrykk likte vi begge Hanoi. Byen har mye å by på, og selv om det ikke bugner av de helt store severdighetene, er byen i seg selv verdt å bruke litt tid på syntes nå vi. Arkitekturen og gatebilde er en blanding av fransk, asiatisk og fjerne østen. I tillegg er byen full av kontraster mellom gammelt og nytt. En herlig og sjarmerende miks.
New Vs. Old
Sjefsplanlegger Helene hadde booket oss inn på Holiday Gold Hotel i Hang Manh Street 24. Igjen beviste hun at value for money er noe hun har greie på. Hotellet lå veldig sentralt til i en sidegate midt i gamlebyen med gåavstand til det som er å se i byen. De ansatte var også veldig vennlige og hjelpsomme, og prisen på 120 kroner natta inkludert frokost var det heller ikke noe å si på.
Streetlife is the only life I know...
Vi hadde satt av 2 1/2 dag i Hanoi Første ettermiddag gikk stort sett med til å orientere seg litt, få oversikt og booke nødvendige hotell og transport for de neste dagene i Vietnam. Siden vi ikke hadde visum, var oppholdet begrenset til 14 dager, noe som medførte at vi måtte velge bort bla. Halong Bay og byen Sapa nord for Hanoi som er steder vi gjerne skulle sett. Første dag i Hanoi ble avsluttet på Madam Hien, en super hyggelig resturant med digg mat og drikke. Litt stive priser sammenlignet med andre steder, men litt kos skal man jo unne seg.

Must see i Hanoi
Ho Chi Minh's Mausoleum er et must see hvis du besøker Hanoi. Her ligger "Uncle Ho", kommunismens grand old man i Vietnam balsamert i et glassmonter. Ingen ting er overlatt til tilfeldighetene, alt fra sikkerhet til måten man må marsjere på inn og gjennom det aller helligste gir sterke kommunistiske vibber.
Ho Chi Minh's Mausoleum
Stramme sikkerhetsvaker i hvit uniform står med få meters mellomrom og overvåker at ingen finner på noe sprell, som feks. å ta bilder. Hvorvidt det er Ho Chi Minh selv eller en god kopi laget av Madame Tussauds er det ingen som vet. Vi syntes nå han så veldig plastik ut. Området rundt Ho Chi Minh's Mausoleum inneholder også andre severdigher så som "Stilt House", "Presidential Palace for Indochina" et museum og "One Pillar Pagoda".
Jarle @Temple of Literature
Ikke langt unna masoleumet ligger "Temple of Literature" som daterer seg helt tilbake til år 1070. Disse byggverkene anses for å være noen av de best bevarte eksemplene på tradisjonell Vietnamesisk arkitektur. Her lå også det første nasjonale universitetet inntil 1802. Et spennende sted verdt et besøk.
The Temple of Literature
Ellers kan en kaffe på KOTO anbefales. Stedet ligger rett ved Temple of Literature og drives av tidligere gatebarn. Her får du skikkelig kaffe, altså ikke den lokale Vietnamesiske kaffen som det tar litt tid å venne seg til.
Hanoi, Vietnam
Det vi likte aller best med Hanoi var bare å gå gatelangs i gamlebyen som lå rett utenfor hotelldøren vår. Et levende og pulserende bybilde med drøssevis av scootere, små matkiosker og artige butikker. Besøker du Hanoi i helgen er også byens nattmarked verdt et besøk. Ellers gikk vi også en del rundt Hoan Kiem Lake midt i byen, et fint område med en del grøntarealer.
IMG_1420
I Hanoi fikk vi også vårt første møte med Vietnamisk mat. Vi har storkost oss med Pho (nuddelsuppe), ferske vårruller og masse andre nudleretter. Hvorvidt vi har fått i oss hund vites ikke. Etter en måned med Indiska mat (som vi begge elsket) var det alikevel godt med noe litt lettere og friskere. Vi har også fått testet ut litt ulike øltyper så som Saigon, Hanoi, Huda og 333. Forfriskende og lettdrikkelig alle sammen :-)
Fresh springrolls
Siste dagen i Hanoi ble sterkt preget av katastrofen i Japan. Mye tid ble brukt forran PC'en og TV'en for å bli oppdatert på siste nytt. Sterkt å se hvor hardt tragedien rammer det Japanske folk, et land vi hadde tenkt å besøke om 3 uker men som nå nok utgår fra planene våre.

Ellers synes vi det er veldig gøy at så mange der hjemme følger med på bloggen vår. Mer enn 2.300 besøk har vi hatt på bloggen vår så langt og det setter vi veldig pris på. Håper dere også vil følge oss videre på ferden.

Mer om en skranglete togtur, Hue og andre opplevelser i Vietnam i neste blogginnlegg.

0 kommentarer:

Related Posts with Thumbnails