fredag 28. januar 2011

Dyrene i Afrika og alt de har å gjøre...

Etter noen deilige å avslappene dager i Haydom var det igjen dags for å begi seg ut på landeveien og en ny runde med safari, eller Game Drive som det heter på fagspråket. Målet for de neste dagene var nasjonalparkene nord i Tanzania, nærmere bestemt Lake ManyaraNgorongoro Conservation Area og sist men ikke minst Serengeti.
Our Land Rover
Land Roveren som har fraktet oss ca 5.000 km gjennom Tanzania.

Nasjonalparkene nord i Tanzania er betydelig mer besøkt enn de mer ukjente men vel så fine parkene sør i Tanzania med Selous Game Reserve og Ruaha Nasjonalpark i spissen. Vår første stopp, Lake Manyara ble en liten nedtur. Sikkert en fin park å starte med men ikke en park verdt å bruke en dag på når man allerede har hatt 3 dager med safari i sør synes vi. I tillegg ble det mye venting som bidro til at humøret ikke var på topp :-)
Warthog
Warthog/Villsvin i Lake Manyara nasjonalpark - Helenes favoritt dyr :-)

De to neste dagene var derimot betydelig mer spennende. Ngorongoro krateret byr på ett spektakulært landskap. Veien ned og ikke minst opp av krateret er en opplevelse i seg selv. Når man først er nede åpner det seg et mylder av dyr og fugler i alle farger og former. En av hovedattraksjoene i krateret er nesehorn da dette er et av få steder det fortsatt finnes nesehorn igjen. Ngorongoro krateret skal visnok ha 47 nesehorn og vi var så heldig å se 3 av disse denne formiddagen og med det var vi enda et dyr nærmere "big five".
Rhino
Nesehorn i Ngorongoro krateret.

Etter lunsj bar det videre til Serengeti og en ettermiddags Game Drive på savannen. I motsetning til Selous er Serengeti veldig flatt og med lite vegetasjon, noe som betyr at det også er enklere (ofte) å få øye på dyrene. Dagen bød blandt annet på et møte med Jarles favorittdyr Cheeta/Gepard, hele fem av de. I tillegg til en elefantflokk på ca 30 dyr.
Cheeta
Cheeta i Serengeti Nasjonalpark

Dag to i Serengeti startet grytidlig, nærmere bestemt kl 0400. I dag var det dags for høydepunktet på turen, nemlig Ballong Safari over Serengeti. Rett før soloppgang tok vi av med verdens tredje største luftballong. Wow, hvilken opplevelse å flyte lydløst over savannen med soloppgangen i ryggen og dyrelivet under seg, en opplevelse verdt hver krone.
Ready for take off
Klar for avgang.

Ballongturen tok ca 1 1/2 time før vi nøt en fantastisk champagnefrokost under et akasie tre på savannen. Hvilken start på siste dag med safari.
Champagnefrokost på Savannen
Champagnefrokost på savannen. Backpackerlivet er deilig å leve :-)

Abby vår alltid like blide sjåfør og guide hentet oss i 10 tiden og tok oss med på en fantastisk Game Drive i Serengeti hvor vi bla. fikk se siste dyr blant "Big Five", nemlig leopard. I tillegg spiste vi lunsj med utsikt over 10 løver som sløvet og lekte i skyggen av et tre og fikk et nært og litt skremmende møte med en elefantflokk på 15-20 dyr som sperret veien for oss.
IMG_1867
Ikke bare bare å passere disse med bil.

Etter å ha prøvd safarilivet i flere ulike parker kan vi trygt si at det er ganske store forskjeller. Først og fremst er det store forskjeller hva angår landskap og vegetasjon. Mens parkene i sør har tettere vegetasjon og store eleveløp har parkene i nord endeløse sletter og lite vegetasjon. Vurderer du å dra på safari vil vi absolutt anbefale at du prøver å få med deg litt av begge deler for å få med deg kontrastene.
The Savanna in Serengeti
Landskapet i Serengeti Nasjonalpark. Fantastisk flott og inspirasjon til filmen "The Lion King"

Den største forskjellen er nok følelsen av å være på ekte safari. Mens vi i sør måtte "jakte" på dyrene og stort sett hele tiden var alene, stod vi i kø når det var dyr å se i parkene i nord. På det meste var vi ca 20 safaribiler på samme sted, og lukeparkeringen var like spennende å følge med på som dyrene alle skulle se.
IMG_1781
Welcome to the Zoo. 

Etter noen fantastiske dager med safari var det igjen dags for landeveien og 800 km for å nå siste mål med turen. Først et besøk til Musoma, en by ved Victoriasjøen som var Jarles hjem sent på 70'tallet og til slutt Nairobi og skolen Jarle gikk og bodde på tidlig på 80'tallet.
Skolen i Nairobi
Jarle foran internatet på skolen i Nairobi. 

Håper alt er bra med dere hjemme.
Vi koser oss stort ute på tur og nyter hver dag, time og minutt uten stress og mas.


3 kommentarer

torsdag 27. januar 2011

maybe an emergency C section later...

Heldigvis var det ikke noen av oss som fikk denne "diagnosen", men som lege på Haydom Hospital i Tanzania er det ikke grenser for hva du kan få av artige formuleringer på sykejournalene.

Haydom "by" er ikke et sted man drar til med mindre man har en god grunn :-) Vi hadde 2 gode grunner. Først av alt hadde vi veldig lyst til å møte Silje, en god venn av oss som tilfeldigvis jobbet frivillig som lege på sykehuset som en del av sin turnus når vi skulle til Tanzania. Den andre grunnen er at faren til Jarle tilbake i 1983/84 var med å bygge opp sykepleieskolen som er en del av sykehuset og at Jarle i sin barndom tilbragte noe tid her.
Helene og Silje i Haydom
Helene og Silje inne på sykepleieskolen på Haydom Hospital

Turen fra Selous Game Reserve sør i landet opp til Haydom som ligger nord/vest tok oss to dager. Dag en ble tilbragt på for det meste veier som kan sammenlignes med norske skogsveier på en regnfull dag. Dag to kjørte vi fra Dodoma (hovedstad i Tanzania) på "Tomac Road" (asfalt) en god del av turen, men måtte også her over på humpete grus vei de siste timene opp til Haydom. Godt det er mye spennende å følge med på langs veien.
Farmers in Tanzania
Mye spennende å følge med på langs veien

Vi skulle egentlig bo på et hotell i Haydom by, men heldigvis ringte vi Silje noen timer før ankomst og konklusjonen på den samtalen ble at noe særlig hotell å snakke om kunne det umulig være i Haydom, noe som resulterte i at Silje fikset et gjesterom på selve sykehuset, kun et steinkast fra der hun selv hadde leilighet og det var vi veldig happy for.
Haydom City
Haydom City

Vi hadde noen super fine dager sammen med Silje og lege gjengen i Haydom med bla. besøk på sykehuset, en tur innom sykepleieskolen og ikke minst et herlig møte med noen små barn født på sykehuset hvor mødrene omkom under fødsel.
Storsjarmøren på sykehuset
Storsjarmøren på barneavdelingen

Vi fikk også med oss en etterlengtet gåtur rundt "Haydom fjellet", slappet av masse, besøk på den lokale puben i byen og mange koselige timer sammen med Dr. Roland og de andre frivillige på sykehuset.
Legene på vei til jobb
Dr. Dr. Dr.

Tusen takk Silje for at du tok så godt i mot oss og viste oss rundt og hang sammen med oss. Neste år lover vi å bli med på Masaai disco :-)


0 kommentarer

mandag 17. januar 2011

in the bush

Vi skjønte noe var på gang da Abby, vår sjåfør og safariguide sakte bremset ned, kikket mellom buskene og rygget tilbake. Før vi egentlig helt forstod hva som skjedde stod bilen midt i en løveflokk. Det vil si, vi trodde først at det var 2 hunnløver men etter å ha brukt noen sekunder på å orientere oss innså vi at vi var omringet av en flokk på 14 løver, inkludert hannløve og 5 små babyløver som lå gjemt inne i en busk.
Lion King

Som dere nok skjønner har vi nå forflyttet oss fra byliv i Dar es Salaam, til "bushen" i Selous Game Reserve. En av verdens største naturreservater syd i Tanzania. Parken er mindre besøkt (foreløpig) enn de kjente nord i landet (Serengeti og Ngorongoro) og har en helt annen vegetasjon med mye busker og trær samt elver og innsjøer.
Selous Game Reserve

Vi har hatt 3 fantastiske dager i Selous med både bil- og båtsafari blandt flodhester og krokodiller på Rufiji River. De 3 første nettene bodde vi på Selous Wilderness Camp, en fantastisk camp rett ved elvebredden. Her kunne vi høre flodhestene gresse rett utenfor teltet vårt på nattestid, og ble vekket av bavianner som sloss på morningen. Litt skremmende men vi vente oss til lydene etterhvert.
Hippo in Rufiji River
The Hippo Attack

Dagene i Selous har bydd på fantastisk dyre- og fugleliv og ikke minst en storslått natur. Det er ikke så lett å trekke ut høydepunktene da de er så mange, men "face to face" møte med løvene, spenningen i kroppen når elefantene kom etter bilen vår, og ikke minst når vi måtte passere midt mellom 2 flokker med flodhest i en liten båt er opplevelser vi vil huske lenge.
Majestetisk elefantflokk

Så langt har vi sett 3 av 5 dyr blandt "The Big five". Løve, elefant og bøffel. Vi håper at vi får med oss nesehorn (som ikke finnes i Selous) og leopard på safarien vi skal på i nord senere.
Bøffel i Selous

I tillegg har vi sett masse spennende og flotte fugler inkl. gribber, ørn og marabu, og en flokk med Sable Antilope, en sjelden antilope som vår guide ikke har sett på 5 år. Kan tro Jarle har kost seg med fotograferingen.
Jarle storkoser seg på taket av bilen
Free as a bird

Etter 2 lange og tøffe, men veldig opplevelsesrike dager på landeveien gjennom Tanzania er vi kommet oss til Haydom. En liten by langt utenfor turistrutene, midt i Tanzania.
Highway

Her bor vi på gjesterom på sykehuset hvor Silje, en venninde av oss jobber i noen måneder. Utrolig gøy å se henne igjen og ha noen å dele opplevelsene våre med. Vi blir her i noen dager nå før ferden går nordover til flere dager med safari i Lake Manyara, Ngorongoro Crater og Serengeti.

Håper alt er bra med dere hjemme og at dere ikke sliter dere helt ut på snømåking. Regner med å få oppdatert bloggen igjen i slutten av måneden med litt nye erfariger og opplevelser. Oppdater oss gjerne på "breaking news" hjemmefra via facebook, gmail eller som kommentar på bloggen.

Hakuna matata!!

2 kommentarer

tirsdag 11. januar 2011

Et liv i sus og dus

Å sitte i kø i Dar es Salaam, er ikke det samme som å sitte i kø på E16 på vei ned fra fjellet en søndag kveld. Dette fikk vi erfare i går da vi skulle ta oss fra den ene delen av Dar (ny bydel) til den eldre, hvor man tar en bilferje for å komme over.

Hyling, tuting, hoing, veiving, og ikke minst skriking ble flittig brukt for å komme seg inn og frem i køen. Til og med politiet ga opp for å få skikk på bilistene, motorsyklistene, rickshawnene og fotgjengerne. Vi hadde med oss Eivind fra Paka Adventures som har ordnet hele Tanzania oppholdet for oss, og heldigvis har han lært seg noen gloser på Swahili. Etter ca 3 timer uten aircondition i bilen kom vi oss over, fulle av inntrykk. Det er i allefall mer å følge med på i bilkø i Tanzania :)
Helene nyter livet i sus og dus
Utsikten fra suiten på Fumba Beach Lodge, Zanzibar

Vi har den siste uken avsluttet oppholdet vårt på Zanzibar med en fantastisk dag og natt på Fumba Beach Lodge og en natt i Stone Town. På Fumba var vi så heldige å få bo i en av deres fantastiske Baobab suite (nei - dette har vi ikke lagt opp til at skal bli vanlig bostandard) som hadde et fantastisk utendørs bad inne i et baobab tre (gigantisk tre).
Utendørs bad på Fumba Beach Lodge
Eksotisk bad på Baobab suiten

Ganske spennende å ta en dusj mens apekattene og ekorn henger i treet over deg. Bungalowen var utstyrt med store skyvedører med utsikt fra sengen og rett ut på det turkisblåe havet og egen privat strand. På kvelden spiste vi en fantastisk 4-retters middag! En hotellvurdering fra våre overnattingssteder kommer senere på bloggen.
Apekattene var ivrige tittere
En nyskjerrig apekatt følger spent med når Helene dusjet

Natten etter bodde vi også på et veldig bra sted. Swahili House ligger midt i Stone Town, et gjennomført, sjarmerende og arabisk inspirert sted. Takhøyde på fem meter, bratte trapper opp de fire etasjene til restauranten på toppen av hotellet med 360 graders utsikt over Stone Town. Vi brukte dagen her på litt guiding i denne byen som har en veldig lang, spennende og dyster historie.
Jarle på Swahili House
Jarle koser seg med en Kili på takterassen på Swahili House

De siste dagene har vi tilbragt på Paka Adventures sin egen Beach Resort, The Ligthouse Beach Resort ca 45 min fra Dar på fastlandet. Stedet ligger fantastisk til, rett ved en liten landsby, Kidagaa Village, og en fantastisk strand på 2,5 km. Stedet har fire bungalower, bra kjøkken, hyggelige ansatte og man får en deilig avslappende hjemme hos gode venner følelse. Mellom bygningene er det bygget opp en innhegning med masse dyr som ender, skilpadder, høner m.m.

Vi koser oss veldig i Tanzania/Zanzibar, vi har lært den afrikanske måten å gjøre ting på.. med andre ord, her er det ikkie noe stress, Hakuna Matata - No worries. men det er veldig deilig å bare flyte med, og senke skuldrene. Fjernt fra hverdagens mas og kjas. Vi har også blitt bedre kjent med maten her, chipati (en slags lefse), Ugali (en blanding laget av maismel som brukes til alt - litt som vår potet) og forskjellige gryter med geit, villsvin etc.

Jarle tar bilder med stor iver, og har nå fått lånt med seg enda et kamera fra Eivind i Paka Adventures på safarituren, så med 3 kameraer og et 500mm objektiv bør neste etappe på turen, nemlig safarien være i boks -:)

Helene får bære "konekameraet" en Sony NEX 5, og gleder seg også til å ta litt bilder på safari. Forhåpentligvis får vi sett "the Big five" elefant, bøffel, nesehorn, leopard og løve i tillegg til en mengde med andre dyr og natur, kultur og mennesker.

Vi håper å være online igjen neste helg og vil nok oppdatere dere litt mer på vår ferd gjennom Tanzania da. Paka Adventures kommer nok til å oppdatere sin blogg med reisebrev fra vår tur tidligere så er du veldig nyskjerrig kan du lese mer der.

3 kommentarer

lørdag 1. januar 2011

Hakuna Matata

Hei alle sammen og Godt Nyttaar. Haaper dere har hatt en straalende nyttaarsfeiring uten oss, men at vi har vaert litt savnet :-)

Etter en lang flyreise via Kobenhavn og Cairo landet vi i Dar es Salaam grytidlig den 27.12. En intens varme og fuktighet kombinert med mange nye lukter motte oss paa vei ut flydora. Med 18 timer i flysete og to mellomlandinger var det to bleke og slitne nordmenn som lurte spent paa om sekkene vaare hadde greid den lange kronglete veien fra Norge.
IMG_1705_egypyair
Utrolig nok kom alt frem, noe som maa sies aa vaere en stor bragd gitt de kaotiske forholdene som baade hersker i Cairo og Dar es Salaam. Er nok et system i kaoset naar alt kommer til alt!

Eivind fra Paka Adventures hadde staatt opp tidlig og motte oss paa flyplassen. Etter en rask frokost og en tur i minibanken for a ta ut noe som ble en god haandfull lokal valuta motte vi Jarles soster og hennes reisefolge paa ni som vi har tilbragt romjulen og nyttaar sammen med. Fra Dar es Salaam tok vi et smaafly ut til Zanzibar. En kort tur paa ca 20 minutter med en fantastisk utsikt. Endelose strender og turkist vann saa langt oye kan se.
IMG_2803
Sander og Martine koser ser på stranden nord på øya!

Frem til naa har vi bodd paa Mtoni Marine Resort. En nydelig resort ca 15 minutter med bil utenfor Stone Town. Store rom, rent, deilig seng, hyggelige mennesker, god mat, deilig lokalt ol og basseng helt ved vannkanten er noe av det de kan friste med.
IMG_2755
Dagene har saa langt gaat med til aa slappe av, baatturer, snorkling, bading, soling og noen dagsturer. Ene dagen var vi helt nord paa oya og besokte en havskilpadde park og koste oss paa de sykt deilige strendene med kritthvit finkornet sand.

Vi har ogsaa vaart en ettermiddag og kveld i Stone Town og kikket oss litt rundt. Fantastisk by med trange smug, smilende vennlige mennesker og en spennende arabiskinspirert arkitektur.
IMG_3549_stonetown3
Gatelangs i smugene i Stone Town
IMG_3384_stowntown1
Fra Stone Town
IMG_3637_stup1
Lokale ungdommen kjekker seg på havna i Stone Town.
IMG_3672_stup2
Fryktløse kastet de seg utenfor en ca 5 meter høy kant.
Nyttaarsaften feiret vi med langbord paa stranden paa resorten. Fantastisk stemning, herlig 3 retters middag med kald Soer Afrikans hvitvin til, og godt selskap. Ved midtnatt ble det servert champagne og det ble et leven uten like med afrikansk dans og musikk.
IMG_3888
Kokkene på Mtoni Marine lagde fantastisk nyttårsmiddag til oss.

En runde pakkelek fikk vi ogsaa unna til stor glede for baade liten og stor. Helene stakk av med en haanddukke med ansiktet til en love paa. Er allerede blitt vaar maskot og har faat navnet Simba.
IMG_3908
Sander fikk endelig fulltreff på terningene i pakkeleken :-)

I morgen forflytter vi oss ost paa oya til Tamarind Beach Resort og et omraade som heter Uroa. Her blir vi i 3-4 dager og skal bare roe ned og nye livet. Fra Tamarind gaar ferden videre sor paa oya til Fumba og Fumba Beach Lodge. Gaar alt etter planen faar vi til og med en av suitene her. Spente paa det.
IMG_2759
Jarles søster Anne-Marit poser på stranden.

Siste natten paa Zanzibar skal vi tilbringe paa Swahili House i Stone Town for vi tar baaten tilbake til fastlandet og Dar es Salaam hvor det venter noen flere late dager paa The Lighthouse Beach Resort som er Paka Adventure sin egen resort.
IMG_3915_helene_500pix
Helene poserer for fotografen på Nyttårsaften.

Vi haaper aa faa blogget litt igjen for vi starter safari delen av turen i Tanzania ca den 11. januar. Inntil da haaper vi at dere alle faar en super start paa det nye aaret.

Funfact: Viste du at Freddy Mercury ble født på Zanzibar. Hvorfor vet ikke vi men vet du så legg inn en kommentar :-)

Heri ya mwaka mpya! (Godt Nyttaar)


5 kommentarer

Related Posts with Thumbnails