søndag 22. august 2010

Kontrollert spontanitet

Verden kan oppleves og planlegges på mange måter. Noen tar alt på sparket, mens andre planlegger ned til minste detalj. Vi er nok i utgangspunktet ikke av de mest spontane, men samtidig innser vi at alt kan ikke og bør ikke planlegges på forhånd. Behovet for oversikt og kontroll kan med fordel byttes ut mer spontanitet og mangel på kontroll.
Foto: express000 on flickr
Fordelen med å være god på struktur og planer er at vi vet hvordan vi skal drive god research på forhånd slik at vi kan tillate oss å være spontane uten at vi føler at alt er på lykke og fromme.

Hvordan gjør vi research?
I tillegg til å snakke med familie, venner, kolleger og andre man møter på sin vei er det en ting som gjelder; Internett, internett og enda mer internett. Lurer du på noe finner du garantert informasjon om den minste krok. Ergo, mengden informasjon gjør at man bør vite hva man søker etter og være så spesifikk som mulig. Google er her et must for å finne frem. I tillegg bruker vi flickr.com (bilder) aktivit for å få inntrykk av ulike steder. Det kan også være smart å spørre om tips via facebook.com, twitter.com og andre sosiale medier. De fleste har reist en del og du finner garantert noen som har vært de stedene du ser for deg å reise.

Tripadvisor.com er kjekt å ha for å få en vurdering fra andre reisende på overnattingssteder verden rundt. I tillegg er vi mye innom nettsidene LonelyPlanet.com, RoughGuides.com, Travelindependent.info for mer generell informasjon om land, steder og tips til det å reise rundt. Andre reiseblogger så som patrick and katrina do the globe og beckback.no brukes også flittig som underlag. I tillegg har vi fått mye gode tips av å se turer som reisebyråer og reiseoperatører legger opp. Her har vi bla. brukt GapAdventure.com en del samt brosjyrer fra KilroyTravel.

All informasjon vi kommer over som vi synes er relevant samler vi i en egen lukket reiseblogg. Her har vi informasjon om alt fra transport, vær, steder å se, steder å bo, visum osv. pr land slik at vi enkelt kan logge oss inn når vi er på reise for å få tilgang på informasjon.

Hva bestiller vi før vi reiser?
De lengste flyreisene bestiller vi på forhånd. Side vi (les Jarle) ikke lengre er i en alder som gir mulighet for rabatter (til og med for gammel for studentrabatt) så har Star Alliance nettverket et godt tilbud på Jorden Rundt billett. Det finnes 3 ulike varianter som går på reiselengde og antall stopp. For vår del endte vi raskt på den lengste varianten med maks 39.000 milage.


En del planlegging kan man gjøre på staralliance.com (egen planlegger) men denne håndterer ikke "open-jaws" (ankomst en by og reise videre fra en annen) og da er litt av poenget borte. Vi fikk tips via kjente og har fått super hjelp fra reisebyrået Via Travel. De legger på et lite gebyr på toppen av billettprisen, men det å vite at vi kan kontakte en serviceinnstilt person når vi er på reise og trenger hjelp til å endre noe, er en god investering synes nå vi. (tenkt at jeg som har jobbet med internett i mer enn 10 år skulle skrive det :-) )

Vi jobber også med å forhåndsbestille de første nettene på ankomststedene tilknyttet denne flybilletten slik at vi slipper å bruke masse energi på dette etter lange slitsomme flyreiser. Dette kommer vi til å bestille via type Hostelworld.com og Hotels.com

Egen bil og sjåfør i Tanzania:
I Tanzania legger vi i tillegg opp en skreddersydd rute på forhånd som går litt utenfor backpacking måten å reise på. Det er flere grunner til det. Siden Jarle har bodd deler av sin oppvekst her er det flere steder utenfor "turist" veiene vi ønsker å få med oss. Samtidig kan man ikke reise på safari på egenhånd (leie bil å kjøre selv) og da fant vi ut at det beste vil være å legge opp et skreddersydd program hvor vi både får reist til alle de stedene vi ønsker oss og samtidig har profesjonelle som er med oss på safari.
Foto: epce on flickr
Det betyr at vi har egen bil og sjåfør med på turen i ca 14 dager. Luksus!! Denne delen av reisen legger vi opp sammen med et mindre norsk eid safaribyrå i Tanzania. Paka Adventures drives av Eivind og Helene, og kan virkelig ANBEFALES! Du finner Paka også på facebook.

Kommer nok et eget blogg innlegg om reisen vi legger opp til i Zanzibar, Tanzania og Kenya senere for de som måtte være interessert.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

0 kommentarer:

Related Posts with Thumbnails