mandag 28. mars 2011

Snipp snapp snute fra Vietnam....

Ho Chi Minh City, eller Saigon som var byens opprinnelige navn før komministregimet i nord tok overhånd og døpte om byen etter sin grand old man, er den største byen i Vietnam med mer enn 7 millioner innbyggere.
The Grand Old Man, Uncle Ho
Vi ankom HCMC litt før 23:00, ca 8 timer etter avreise fra Hoi An. Første etappe til Hué gikk med bil i øsende regnvær, så fløy vi et lite propellfly med Vietnam Airlines videre til HCMC. Vi fulgte tips fra BeckBack og bodde på NgocThao Guesthouse beliggende i et bortgjemt smug. Et hyggelig lite gjestehus med super beliggenhet i district 1.
Ngoc Thao Guesthouse, HCMC
Vi hadde kun en dag til rådighet i HCMC. Litt kort tid til å få med seg alt gitt at vi ikke var i seng før kl 01:00 dagen før. I stede for å stå opp kl 0600 og rekke alt droppet Cu Chi tunellene og valgte i stede å gå rundt i byen, få litt stemning og se de mest kjente severdighetene i selve byen.
Ho Chi Minh City, Vietnam
HCMC er vesentlig mer moderne enn Hanoi. Gatene er bredere, det er flere skyskrapere og flere biler enn i hovedstaden i Nord. Men byen byr også på en god miks mellom det moderne og historiske.
Ho Chi Minh City, Vietnam
Vi gikk oss en god tur rundt i byen og fikk med oss steder som Ben Thanh Market og takterassen på Rex Hotel som under Vietnamkrigen var et populært hangout sted for vestlige journalister og militære.
Rex Hotel, HCMC
Ben Thanh Market, HCMC
Etter noen timer ute på gata i 35 grader, var det godt å slappe av litt med deilig Vietnamesisk lunsj på Huong Lai. En koselig restaurant hvor de fleste ansatte er foreldreløse barn eller tidligere gatebarn.
IMG_9122
Ferden gikk så videre til Reunification Palace, det tidligere presidentpalasset i syd Vietnam. En spennende bygning i typisk 60'talls stil blandet med indokinesisk stil og ikke minst med masse historie.
Reunification Palace, Ho Chi Minh City
Reunification Palace, HCMC
Sigthseeing delen av dagen avsluttet vi på War Remnants Museum. Et sterkt møte med Vietnamkrigens brutalitet og grusomhet. Hvem hadde trodd at vi her skulle få se bilde fra en demonstrasjon mot Vietnamkrigen fra selveste Moss by.
War Remnants Museum, HCMC
Totalt utslitt og med mange sterke inntrykk gjorde det godt med en kald øl og litt ettertanke før vi tok oss en enkel middag og køyet før klokken ni.

Late dager på Phu Quoc
Phu Quoc Airport
Fra HCMC dro vi med propellfly til Phu Quoc, en øy helt syd i landet. Her hadde vi booket oss 4 netter på Sea Star Resort som viste seg å være et bra sted med super digg strand kun noen meter unna.
Sea Star Resort, Phu Quoc
Dagene her er det ikke så mye å skrive om. Vi har egentlig ikke gjort så mye annet enn å nyte late dager på stranden. Etter å ha prøvd å gå inn til byen første dagen i ++35 grader fant vi fort ut at scooter var tingen.
Phu Quoc Island
Hver ettermiddag satte vi oss på vår innleide Suzuki 125cc og freste rundt på øya i utrolig teite hjelmer. Dagen ble ofte avsluttet med en utrolig digg mangoshake på Buddy og middag på Ganesh en veldig bra Indisk resturant.
The harbour, Phu Quoc Island

Snipp snapp snute, så var vårt Vietnam eventyr ute....
Noen flere av bildene fra vårt Vietnam eventyr finner du du på vår Flickr side.


2 kommentarer

søndag 27. mars 2011

A Shopper's Paradise

Hoi An er først og fremst kjent som skredderbyen i Vietnam. Skredderbutikkene ligger på rekke og rad i gate etter gate, og vet man ikke hvor man bør gå på forhånd er det ikke lett å skille de gode fra de dårlige.
In the making
Heldigvis hadde Helene forberedt seg godt (som vanlig) og snappet opp et tips fra BeckPack som ledet oss til Kimmy Custom Tailor. Tre dager senere hadde damen fått seg tre lekre nye selskapskjoler, virkelig flotte alle sammen. Kan tro hun gleder seg til å gå i bryllup og delta på festivitas fremover.
@Kimmy Custom Tailor
Etter en liten nedtur i Hué hadde vi store forventninger til Hoi An, kun en biltur på 3-4 timer lengre syd i Vietnam. Starten på oppholdet var dog ikke helt optimal. Da sjåføren stoppet utenfor hotellet skjønte vi raskt at noe ikke stemte helt. En ting var beliggenheten langt utenfor byen, i tillegg lå det på en byggeplass og minnet om en nedlagt institusjon. Bildene fra nett stemte ikke helt med virkeligheten kan man si. Hadde sjefsplanleggeren Helene virkelig gjort en slik blemme, eller var det en skjult perle?
Cua Dai Hotel in Hoi An, Vietnam
Vi fant raskt ut at feilen ikke skyltes Helene, men tripadvisor.com som hadde linket til feil hotell på agoda.com. Heldigvis viste sjefsplanlegger Helene seg fra sin beste side og 10 minutter senere og noen kroner fattigere hadde vi sjekket inn på det riktige Cua Dai Hotel. Et supert hotell med fine rom, fantastisk frokost, hyggelig betjening, eget basseng og kun en gåtur unna byen.
Hoi An, Vietnam
Vi likte oss begge veldig godt i Hoi An. En liten koselig havneby som utenom skreddere kan by trange koselig gater med sjarmerende små butikker og et hav av resturanter, cafeer og barer.
Hoi An, Vietnam
Helene is probably thinking about here new dresses
Langs kanalen yrer det av liv med det lokale markedet og ikke minst masse av aktiviteter på selve kanalen som var spennende å bare observere.
Hoi An, Vietnam
Hoi An, Vietnam
Noen mindre severdigheter finnes også gjemt innimellom de små gatene så som Japanese Covered Bridge, Old House of Tan Ky og Fukian Assembly Hall (Phuc Kien).
Japanese Covered Bridge, Hoi An
IMG_8660
En halv dag med Vietnamesisk matlagingskurs fikk vi også tid til. Bra opplegg med tur på markedet, så en fin båttur ut til Red Bridge Cooking School.
Red Bridge Cooking School
Stedet var supert fint og etter en kort tur gjennom urtehagen tilberede sjefskokken de ulike rettene før vi selv mekket vår egen mat. Dette opplegget var en del mer kommersiellt en de matkursene vi har vært på i Delhi og Bangkok men absolutt lærerikt og hyggelig.
Hoi An Pancake
Nå går ferden videre til Ho Chi Minh City (HCMC) før vi avslutter vårt Vietnam eventyr på Phu Quoc, en liten øy utenfor sydspissen av Vietnam.

Noen flere av bildene fra vårt Vietnam eventyr finner du du på vår Flickr side.


3 kommentarer

fredag 25. mars 2011

Ikke helt på skinner til Hué

Å stå på en togstasjon uten engelske skilt eller folk som kan snakke engelsk og som heller ikke er så veldig interessert i å hjelpe deg kan by på litt utfordringer. Med litt lokal hjelp kom vi oss til slutt på riktig tog. Nattoget, NH1 eller Green Train, med avgang kl 19:30 skulle ta oss neste etappe til Hué, hovedstad i Nguyễn Dynastiet fra 1802 til 1945.
The Green Train, Vietnam
Man kan vel si at vi var litt spente på hva som ventet. Litt bortskjemte har vi vært så langt med privatsjåfører, leiebil og andre transportmåter som minner lite om packpacker livet. 15 1/2 time på tog gjennom Vietnam kunne da ikke være så big deal.
4 berth cabin at the HN1 train to Hue
Natten skulle vi tilbringe i en ganske så trang 4 sengs kabin. Vi satte oss ned på de steinharde og 60-70 cm brede sengene og lo litt for oss selv. Særlig søvn kom det nok ikke til å bli. Håpet om å få kabinen for oss selv forsvant i det mor og sønn fra Polen stod smilende i døren. Trangt ble det kan man si. Men det kunne vært verre. Våre Polske venner viste seg å være hyggelig begge to og i motsetning til ruvende fulle amerikanere som hoiet gjennom gangene var de lyste på å få litt søvn de også.
Rice fields outside Hué
Å påstå at vi fikk sove er en overdrivelse, togskinnene i Vietnam har nesten ikke en eneste meter med rett skinnegang. Ikke lenge etter avgang meldte sjøsyken seg eller togsyken om man vil seg. Toget beveget seg i absolutt alle retninger og vi hadde mer enn nok med å prøve å holde kroppene innenfor den svært begrensede plassen sengen kunne by på.
IMG_1849
Vi fikk oss noen minutter med søvn nå og da og hadde i alle fall en seng å ligge i. De siste timene inn mot Hué gikk med til boklesing, kikke ut av vinduet og fotografering. Mye spennende å følge med på når dagen våkner til liv. Et grønt og frodig landskap med endeløse rismarker og skogområder. Mye av boligene er også bygget tett inntil togskinnen så litt av morgenrutinene fikk vi også med oss fra skinnene.
@Hué Train Station
15 1/2 time etter avgang i Hanoi ankom vi Hué. Hotellet vi egentlig hadde booket oss inn på, Holiday Hotel (søsterhotell til Hanoi) hadde ikke ledig rom, passe irriterte og en smule skeptisk ble vi med til et annet hotell noen minutter å gå lengre ned i gata, Hong Thien Hotel 1. Ting ordnet seg (som det alltid gjør) og vi fikk oss en etterlengtet frokost/lunsj i 1200 tiden. Begge passe så svimle og slitne etter togturen, skrubbsultne, og litt gretne etter alt surr med hotellet.
The Citadel in Hué, Vietnam
Hué som by hadde lite å by på syntes nå vi. Byen har ikke spesielt sjarme og mangler karrakter, men har en stor severdighet man absoultt bør få med seg. Citadelen i Hué er en UNESCO’s World Heritage Sites beliggende nord for Perfume River som går gjennom byen.
The Citadel in Hué, Vietnam
Citadelen var tilholdsted for "The Nguyễn keiserne" Innenfor murene hadde kun keisere, konkubiner og de med best nettverk til Nguyễn dynastiet tilgang. Andre som måtte prøve seg på å komme inn ble drept.

Store deler av Citadelen ble bombet av amerikanerne under Vietnamkrigen men en del er restaurert og noe er bygget opp på nytt for å synliggjøre stedets storslåtthet. Vi hadde noen interessante timer innenfor murene før vi utslått av søvnmangel, varme og en lang gåtur kolapset for en ettermiddagshvil på hotellet.
The Citadel in Hué, Vietnam
Kvelden tilbragte vi takterassen til Xuan Trang Restaurant ikke langt fra hotellet. Supert sted med fantastisk god Vietnamesisk mat. Hele måltidet med forret, hovedrett og dessert samt drikke kom på den nette sum av 239.000 dong eller 60 kroner. Vi lever fint med det :-)

Rart å tenke på at det går mot vår hjemme i Norge allerede, og før man vet ordet av det er det 17.mai og sommer. Håper dere nyter våren litt for oss og husk å stille klokka på søndag da :-)

PS! Vi er nå kommet oss til Kambodsja og koser oss stort her. Mer om våre siste dager i Vietnam i neste blogg innlegg.

2 kommentarer

søndag 20. mars 2011

The grand old man - Uncle Ho

Etter noen avslappende dager i Bangkok var det dags for Hanoi, hovedstaden i Vietnam. En storby med mer enn 6,5 millioner innbyggere og sikkert like mange scootere. Byen har en konstant summing som om det var vepser over alt. Virkelig fasinerende å observere hvordan trafikken flyter avgårde i gatene.
Hanoi, Vietnam
Forskjellen fra Thailand og Bangkok var merkbar på mange måter. Først av alt var det kaldt, skikkelig kaldt. Hvem hadde for 4 måneder siden trodd at 18 grader og grått vær skulle tilsi super og flisjakke, noen skikkelige pingler er vi blitt etter alt for mange måneder med tropisk klima. En annen ting man merker seg er at alt virket mye strengere, smilene sitter ikke like løst og åpenheten og vennligheten vi opplevde i Bangkok var i stor grad fraværende.
This is propaganda....
Til tross for kulden, grått vær og strammere ansiktsuttrykk likte vi begge Hanoi. Byen har mye å by på, og selv om det ikke bugner av de helt store severdighetene, er byen i seg selv verdt å bruke litt tid på syntes nå vi. Arkitekturen og gatebilde er en blanding av fransk, asiatisk og fjerne østen. I tillegg er byen full av kontraster mellom gammelt og nytt. En herlig og sjarmerende miks.
New Vs. Old
Sjefsplanlegger Helene hadde booket oss inn på Holiday Gold Hotel i Hang Manh Street 24. Igjen beviste hun at value for money er noe hun har greie på. Hotellet lå veldig sentralt til i en sidegate midt i gamlebyen med gåavstand til det som er å se i byen. De ansatte var også veldig vennlige og hjelpsomme, og prisen på 120 kroner natta inkludert frokost var det heller ikke noe å si på.
Streetlife is the only life I know...
Vi hadde satt av 2 1/2 dag i Hanoi Første ettermiddag gikk stort sett med til å orientere seg litt, få oversikt og booke nødvendige hotell og transport for de neste dagene i Vietnam. Siden vi ikke hadde visum, var oppholdet begrenset til 14 dager, noe som medførte at vi måtte velge bort bla. Halong Bay og byen Sapa nord for Hanoi som er steder vi gjerne skulle sett. Første dag i Hanoi ble avsluttet på Madam Hien, en super hyggelig resturant med digg mat og drikke. Litt stive priser sammenlignet med andre steder, men litt kos skal man jo unne seg.

Must see i Hanoi
Ho Chi Minh's Mausoleum er et must see hvis du besøker Hanoi. Her ligger "Uncle Ho", kommunismens grand old man i Vietnam balsamert i et glassmonter. Ingen ting er overlatt til tilfeldighetene, alt fra sikkerhet til måten man må marsjere på inn og gjennom det aller helligste gir sterke kommunistiske vibber.
Ho Chi Minh's Mausoleum
Stramme sikkerhetsvaker i hvit uniform står med få meters mellomrom og overvåker at ingen finner på noe sprell, som feks. å ta bilder. Hvorvidt det er Ho Chi Minh selv eller en god kopi laget av Madame Tussauds er det ingen som vet. Vi syntes nå han så veldig plastik ut. Området rundt Ho Chi Minh's Mausoleum inneholder også andre severdigher så som "Stilt House", "Presidential Palace for Indochina" et museum og "One Pillar Pagoda".
Jarle @Temple of Literature
Ikke langt unna masoleumet ligger "Temple of Literature" som daterer seg helt tilbake til år 1070. Disse byggverkene anses for å være noen av de best bevarte eksemplene på tradisjonell Vietnamesisk arkitektur. Her lå også det første nasjonale universitetet inntil 1802. Et spennende sted verdt et besøk.
The Temple of Literature
Ellers kan en kaffe på KOTO anbefales. Stedet ligger rett ved Temple of Literature og drives av tidligere gatebarn. Her får du skikkelig kaffe, altså ikke den lokale Vietnamesiske kaffen som det tar litt tid å venne seg til.
Hanoi, Vietnam
Det vi likte aller best med Hanoi var bare å gå gatelangs i gamlebyen som lå rett utenfor hotelldøren vår. Et levende og pulserende bybilde med drøssevis av scootere, små matkiosker og artige butikker. Besøker du Hanoi i helgen er også byens nattmarked verdt et besøk. Ellers gikk vi også en del rundt Hoan Kiem Lake midt i byen, et fint område med en del grøntarealer.
IMG_1420
I Hanoi fikk vi også vårt første møte med Vietnamisk mat. Vi har storkost oss med Pho (nuddelsuppe), ferske vårruller og masse andre nudleretter. Hvorvidt vi har fått i oss hund vites ikke. Etter en måned med Indiska mat (som vi begge elsket) var det alikevel godt med noe litt lettere og friskere. Vi har også fått testet ut litt ulike øltyper så som Saigon, Hanoi, Huda og 333. Forfriskende og lettdrikkelig alle sammen :-)
Fresh springrolls
Siste dagen i Hanoi ble sterkt preget av katastrofen i Japan. Mye tid ble brukt forran PC'en og TV'en for å bli oppdatert på siste nytt. Sterkt å se hvor hardt tragedien rammer det Japanske folk, et land vi hadde tenkt å besøke om 3 uker men som nå nok utgår fra planene våre.

Ellers synes vi det er veldig gøy at så mange der hjemme følger med på bloggen vår. Mer enn 2.300 besøk har vi hatt på bloggen vår så langt og det setter vi veldig pris på. Håper dere også vil følge oss videre på ferden.

Mer om en skranglete togtur, Hue og andre opplevelser i Vietnam i neste blogginnlegg.

0 kommentarer

onsdag 16. mars 2011

One night in Bangkok...

...eller snarer tre som det faktisk ble, viste seg å bli befriende avslappende og rolig. Etter noen intensive uker nordi i India var det godt å komme til et land hvor tuta kun brukes når den må. At vi skulle føle at Bangkok var så stille for lyder hadde ingen av oss trodd på forhånd, sier vel litt om støynivået i India.
One night in Bangkok
Helene, hadde vi en tidligere kollega av seg, fått tips om et hotell i Silom området. FurumaXclusive ligger rett ved Silom Road og funket veldig bra for oss. Litt dyr klesvask ble det riktig nok men rene klær må man jo ha.
FurumaXclusive in Bangkok
Hotellet ga oss også vårt første møte med thaiengelsk, ikke alltid like lett å forstå hva de faktisk mener :-)

Greeting from FuramaXclusive Sathorn Bangkok. As your requested about check in early morning, if that time you arrival to hotel we have the room available we can give the room to you accordingly anyway if that time we have no guest check out and the room not clean finish may you wait at the lobby or swimming pool area or shopping we have store room for keep your bags until the room available.
Colours of Bangkok
Dagene i Bangkok gikk raskt og vi fikk gjort unna en del nødvendige innkjøp. MBK Center i Bangkok er kjøpesenteret sitt, med nærmere 2.000 butikker er det noe for en hver smak her. Slagordet "Thousand of shop, Millions of People , Endless Bargains" gir et godt bilde av stedet. Jarle fikk handlet inn litt fotoutstyr til en rimelig penge og ikke minst en ny backup disk. Helene fikk kjøpt seg noen nye topper og kikket masse.

I Silom Road fikk vi fikset Japan Rail Pass (må kjøpes før man kommer til Japan) og sendt hjem en pakke med sikkerhetskopi av ca 15.000 bilder fra de første månedene våre på tur. Kan tro Jarle var happy med å få bildene trygt hjem.
@DHL

Titiporn og Waraporn
Helene har blitt godt kjent med to av de ansatte i Vietnam Airlines ifb. med booking og endring av flybilletter til Vietnam. Titiporn og Waraporn som de så fint heter prøvde så godt de kunne å hjelpe til, men det var ikke alltid engelsken funket helt. En god latter fikk vi nå oss hver gang vi fikk en mail fra de. Navnet skjemmer ingen :-)
Vietnam Airlines

Silom Cooking School
Etter å ha prøvd matlagingskurs i India hadde vi lyst til å gjenta suksessen i Thailand. Vi endte opp på Silom Thai Cooking School ikke langt fra hotellet vårt. Her fikk vi en 1/2 dag sammen med en tiltider hyggelig Thai mann (dame) som først viste oss rundt på det lokale markedet før vi lærte oss å lage seks ulike thai retter fra bunn av. Utrolig gøy og lærerikt og ikke minst fantastisk god mat som vi spiste med stor iver.
Silom Thai Cooking School
Preparing the coconut milk Helene @Silom Thai Cooking School
Coocking the Tom Ka Gai
Ellers har vi kost oss med skikkelig kaffe på Starbucks, slappet godt av og ikke minst hatt en fantastisk matopplevelse på Nadimo's, en Libanesisk resturant i Silom Road. Takk til Terje for tips :-)
Nice view
Utsikten fra Nadimo's var upåklagelig.

Nå går ferden videre til Vietnam og Hanoi som første stopp på vår rundreise i Sør-Øst Asia.

Same same but different...

0 kommentarer

Related Posts with Thumbnails